Masennuksesta toipuminen

On lähes mahdotonta tehdä suuria muutoksia elämässää masentuneena, varsinkin jos kyseinen masennus on yhtään voimakkaampi. Masennuksesta kärsii nykyään jo melko moni suomalainen, ja sen takia onkin tärkeintä hoitaa se alta pois, ainakin helpommaksi, ennen kuin yrittää tehdä suurempia muutoksia elämänsä ja asenteidensa suhteen.

Itse voin kertoa, että kärsin masennuksesta melko pahasti ikävuosina 19 – 22 vuotta. Olin tuolloin suurten elämän muutosten kohteena, ja se tuntui silloin olevan välillä lähes ylitsepääsemätöntä. Välillä halusin vain lopettaa kaiken, mutta nykyään olen paljon paremmassa tilassa, ja siihen on kaksi suurta syytä. Henkinen hoito ja fyysinen hoito.

Henkinen hoito

Henkisellä hoidolla tarkoitan erityisesti asioista puhumista, mieluiten jonkun luotettavan henkilön kanssa. Itselläni kyseistä roolia piti terapeuttini, jolle pystyin kertomaan avoimesti ajatuksiani, ilman että tuntui siltä että olisi tarve niitä parannella. Joillakkin tämä henkilö voi olla kuitenkin jo joku toinen lähiomainen, joskin silloin kannattaa olla tarkkana ettei rasita kyseistä henkilöä liikaa omilla puheillaan.

Se on hieman kummallista, kuinka paljon pelkkä puhuminen auttoi, ja tapaamisten jälkeen oli aina parempi fiilis monen päivän ajan. Lisäksi sain häneltä ohjeita kuinka voisin ajatella terveemmin, sekä erilaisia harjoitteita joiden avulla pystyin harjoittelemaan asioita tapaamisten ulkopuolella.

Vaikka masennus on paljolti fysikaalinen sairaus, pahentavat monet väärät mutta opitut ajattelutavat sen syntyä ja kehitystä. Kun näistä pääsee eroon, helpottaa se masennuksen pahimpia oireita tosi paljon.

Fyysinen hoito

Kun olin terapian avulla päässyt pahimman vaiheen yli, aloitin liikkumaan enemmän kuin olin koskaan ennen. Aluksi tämä oli kävelyä, mutta aloitin myös salilla käymisen kun olin siihen valmis. Voin kertoa kokemuksen äänellä, että liikunnalla on myöskin suuri ja merkittävä vaikutus masennukseen. Se nimittäin parantaa erityisesti niitä kehon virheellisiä fyysisiä prosesseja, joiden takia masennus syntyy. Lisäksi sen aikana vapautuvat hormoonit saavat hetkellisestikkin olon todella hyväksi. Lisäksi kun olin käynyt salilla muutaman kuukauden ajan, auttoivat kehon muutoksetkin tuntemaan oloaan hieman paremmaksi. Myöskin tavoitteet saivat ajatukset pois synkistä ajatuksista, joten liikunnalla on todella monta puolta, joista lähes kaikki hyviä kunhan sitä ei tee liikaa.

On myöskin toinen tekijä, hieman ehkä vähemmän tunnettu, joka auttoi minulla masennuksen oireiden kanssa. Se on nimittäin niasiini, tai toiselta nimeltään b3-vitamiini, josta kuulin eräältä asiaan perehtyneeltä tutultani. Mitä vähän katselin, vaikuttaisi tämä lisäravinnetiedon artikkeli olevan parhaita tämän hetkisiä kirjoituksia asiasta.

Niasiini on siis eräs b-vitamiini, joka vaikuttaa sydämen lisäksi myöskin aivojen toimintaan. Erityisesti se vaikuttaa suojaavan Alzheimerin taudilta, mutta joillakin ihmisillä sitä käytetään myös masennusta vastaan. Itse tein juuri näin, ja b3-vitamiini auttoi minulla masennuksen oireita vastaan paremmin kuin olisin uskonut. En ihmettele jos olet skeptinen asian suhteen, niin minäkin olin mutta kyllä se jotenkin auttoi. Ei tietenkään mitenkään valtavasti, mutta pienikin etu on aina etu. Lisäksi nuo niasiini lisäravinteet ovat niin halpoja, että olin sen hinnan valmis maksamaan niiden edusta.

Olen nyt jaaritellut tässä masennuksesta, ja toivon että jos kärsit siitä, haet hoitoa mahdollisimman nopeasti. Parasta olisi mielestäni ihan ammattiapu, mutta ymmärrän että se ei kaikkien tilanteessa aina ole mahdollista. Tämän takia pelkkä puhuminen läheiselle johon luottaa ja liikunnan saanti jos on siihen valmis auttaa jo paljon asian suhteen. Lisäksi voit kokeilla myöskin ottaa niasiinia vaikka kuukauden ajan, ja katsoa josko se auttaisi sinullakin yhtä hyvin kuin minulla.

Tärkeintä masennuksen hoidossa olisi mielestäni päästä mahdollisimman nopeasti sen pahimman vaiheen yli, jonka jälkeen voisi yrittää liikunnan avulla parantaa tilannettaa entisestään. Aluksi siis puhuminen, terapia, lääkkeet ja vaikka b3-vitamiini, jonka jälkeen toivottavasti pääsee jo liikkumaan. Näiden avulla selätin itse masennuksen, ja toivon että muutkin voisivat siinä onnistua.