Kuuntele kroppaasi!

Olen kärsinyt koko kesän kipeästä kyynärpäästä ja veljeni valotti minulle, että kysymyksessä on oireiden perusteella melko varmasti tenniskyynärpää. Nimestään huolimatta kyseinen vaiva voi tulla kenelle tahansa, vaikka joku minulta ensimmäisenä kysyikin, että pelaanko tennistä (en pelaa, ainakaan vielä). Hommahan on niin, että ihminen ei yleensä kovin helposti lääkäriin mene. Tai sitten mennään valittamaan ihan pienestäkin. No, itse en kuulu ainakaan jälkimmäisiin, sillä minusta on naurettavaa valittaa ylipäätään pienistä ongelmista. Toisinaan pitäisi kuitenkin kuunnella hieman tarkemmin itseään, ja mennä sinne lääkäriin ennen kuin on ”liian myöhäistä”. Omalla kohdallani se tarkoitti lopulta käden kipeytymistä niin, että särky oli jatkuvaa.

Apteekista ostettava kylmäpussi on paljon parempi vaihtoehto kuin perinteiset jäät. Kylmäpussi toimii myös lämmittävänä tarpeen mukaan. Huom! Älä laita kylmäpussia suoraan iholle, vaan aseta jokin kangas yms. ihon ja kylmäpussin väliin. Tenniskyynärpäähän kylmä toimii hoitokeinona hyvin.

Oikea käteni alkoi oireilla jo kesäkuun alussa, sillä aloitin silloin pienen tauon jälkeen kuntosalitreenit Suomessa. Olin koko talven ja kevään treenannut toki Balin salillani, mutta Suomessa vaihdoin liikkeitä. Ne treenit alkoivat melko reippaalla temmolla ja olen aika varma, että kyynärpääni ei siitä oikein tykännyt. Sen jälkeen kipuilu jatkui ja meni välillä pois. Toisinaan en saanut edes vesikannua nostettua ylös pöydältä, mutta kellot eivät soineet. Salilta en tietenkään pysynyt poissa, mutta vaihdoin sentään liikkeitä kyynärvarsi-ystävällisemmiksi. Tätä jatkui elokuulle saakka, kunnes kipu oli lähes jatkuvaa. Jotain oli tehtävä ja pian. Onneksi lääkäri ei enää määrää (ainakaan tämä erikoislääkäri) kortisoni-piikkiä kyseiseen oireeseen. Sen sijaan sain tulehduskipulääkekuurin ja lähetteen fysikaaliseen.

hoidossa

DoGoodin Vesa on ilonen ja mukava kaveri. Mutta ennen kaikkea hän on taitava osteopaatti.

Päätin kokeilla ensimmäistä kertaa elämässäni osteopaattia, mitä tuttuni Päivi minulle suositteli lämpimästi. Olen hieman skeptinen joidenkin hoitojen suhteen, mutta kokemukseni osoitti, että ennakkoluulot pitää rikkoa. Ihminen ei tunnu uskovan, ennen kuin kokeilee itse. Ehkä erilaisia hoitoja ja hoitajia on tarjolla niin paljon, että tulee runsaudenpula? Onnekseni sain DoGood:in Vesalta ajan oikeastaan saman tien, sillä kipu alkoi jo olla täysin sietämätöntä. Kättä särki niin ranteesta, kuin niska/hartiaseudultakin. Mikään ei auttanut. Olin kokeillut Buranat, kylmähoidot, levot kuin venyttelytkin. Olin siis mennyt ”liian pitkälle” kuuntelematta mitä kehoni yritti sanoa. Kannattaa muistaa, että normaalia treenistä tullutta lihaskipua lukuun ottamatta, kipu on kehon tapa viestiä että jotain on pielessä. Silloin kannattaa pysähtyä ja tarttua ongelmaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tulipa sekin oppitunti nyt opiskeltua.

Terveyttä ei osaa aina arvostaa, ennen kuin sen menettää. Harmillinen tosiasia, mistä sain itse pienen muistutuksen tämän tapauksen myötä.

Tunnin kestävän hoidon aikana Vesa kertoi minulle mistä kipu kyynärpäässäni johtuu. Käsivarteni ulkokierto oli rajoittunut johtuen koko yläraajan kiertymisestä pieneen sisäkiertoon olkapäästä ja hartiasta alkaen. Osteopatian juju on siinä, että hoidossa keskitytään kivun syyhyn eikä seuraukseen. Sen vuoksi hän käsitteli myös muun muassa yläselkääni, sillä siellä liikkuvuus oli rajoittunutta. Usein on niin, että se alue mikä on kipein, tarvitsee vähiten hoitoa. Hoidon loppupuolella Vesa vielä hieman yllättäen hän ”naksautti” muutaman selkänikamani ”uuteen uskoon”, sillä ne olivat olleet jumissa. Ja voila’: kipu oikean käden kyynärpäästä oli poissa! Olin täysin ällikällä lyöty, sillä en ollut koskaan kokenut mitään vastaavaa. En olisi ikinä uskonut (jos joku olisi sanonut etukäteen), että ongelmani (kipu) poistuisi yhdellä osteopaatin käsittelyllä.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan niin sanottuja vaihtoehtoisia hoitoja sen sijaan, että lääkäri määräisi kipuihin pelkkiä lääkkeitä. Aina kannattaa ainakin kokeilla ja rikkoa ennakkoluuloja, joskin eri ihmisille tepsii myös erilaiset hoitokeinot. Parhaat käsittelijät löytyvät yleensä tutun kautta, mutta ovat super-buukattuja-hyvää kannattaa kuitenkin odottaa, jotta saa rahoilleen vastinetta.

PS. Muista aina aloittaa rauhallisesti treenit tällaisten kiputilojen jälkeen-liian rankka harjoittelu saattaa nimittäin kipeyttää jäsenen uudelleen…