Asiaa pikavipeistä

Tää on ehkä hieman erikoinen kirjoitus näin joulun alla, mutta halusin nyt avautua hieman siitä, kuinka lähellä olin käydä todella pahaa tilannetta pikavippien kanssa tuolloin kun tilanteeni oli henkisesti huonoimmillaan.

Tää tapahtu vuonna 2014, loppuvuodesta. Masennus oli aika pahana, ja välillä tuntui tosi vaikealta saada itseään edes sängystä ylös. Sitten kuitenkin eräs lääkäri kehoittia minua ottamaan kokeiluun uuden lääkkeen, sellaisen mitä en ollut ikinä aikaisemmin kokeillut. Otin sen tietenkin mielelläni vastaan, sillä se taso mistä lähdin ei todellakaan ollut hyvä. Melkein mikä tahansa olisi ollut parempi kuin se lähtötaso.

No se lääkehän iski kovaa, ja pitkästä aikaa tunsin oloni taas melko normaaliksi, vähän liiankin normaaliksi. Kävi nimittäin niin, että kun pääsin liikkeelle talosta ulos pitkästä aikaa ekaa kertaa, ja näkemään niitä kavereita ja tekemään asioita ulkona, niin huomasin että asia meni välillä hieman överiksi. Olin tavallaan liiankin huipulla, ja välillä tuntui siltä, että piti ottaa siitä kaikki irti, ennen kuin palaisin taas siihen huonoon normaalitilaan.

“Live for the moment”, vähän sellanen oli se ajatusmaailma. Ja mikä parempi tapa saada sitä rahaa nyt ja heti kuin pikavipit. Näin jälkikäteen koko idea kuullostaa ihan tyhmältä, mutta siinä tilassa missä silloin olin se kävi järkeen. Käytä rahat nytten kun niistä pystyisi nauttimaan, ja elä hetkessä. Niinhän sitä aina sanotaan, elä hetkessä. No ei ehkä ihan kuitenkaan tolla tasolla!

Eräs nätihkö päivä sitten tein sen, ja nostin itselleni pikavipin. Eka ja onneksi ainoa pikavippi, minkä olen ikinä hankkinut. Ja kohta kerron, miksi se todellakin jäi ainoaksi.

Olin tuolloin 19 vuotias, ja luulin pystyväni kaikkeen. Pikavippejä ei tuolloin enään pahemmin tahdottu antaa nuorille, mutta löysin sivuston jossa oli listattu pikalainoja ja vippejä, joita pystyi vielä nuoretkin saamaan. Se oli aika samanlainen kuin tämä vippisivusto nykyään on, hyvin samantyylinen.

Ne sehän oli ihan mahtavaa! Sain 500 € tilille, ja tuntui että rahaa oli kuin roskaa. Oon aina ollut aika säästäväinen, joten en nyt ihan överiksi näitäkään rahoja heittänyt, mutta voin sanoa että 2 viikon päästä niistä ei ollut jäljellä kuin viimeiset ruokarahat. Kaikki oli käytetty, ja kaipuu lisään oli kova.

Enkä tietenkään ollut mitenkään varautunut rahallisesti, kun se eka lasku tästä pikaluotosta tuli kotiin. Maksuaikaa mulla kyllä oli varattu 5 kuukautta, mutta halusi ne kuitenkin hieman yli 100 € jo sitten kuukauden päästä osana maksua tästä velasta. Ja mulla ei sitä ollut. Siinä olisi voinut käydä tosi kalpaten, ellei kaveri olisi suostunut sitä mulle vippamaan. Se kuitenkin sanoi, että se oli viimeinen kerta kun se mua tässä asiassa auttaisi, ja mun olisi parempi saada raha-asiat kuntoon ennen kuin oli liian myöhäistä.

kerjää rahaa

Kaveri todellakin pelasti mut, mun mun piti sitä kerjätä ja uhrata mun kunniani…

Pelästyin kyllä tästä koko asiasta kovasti, ja sen jälkeen onneksi sain kuin sainkin maksettua seuraavat maksuerät tuosta vipistä takaisin ajoissa. Jos toi kaveri ei olisi kuitenkaan pelastanut mua, en tiedä mitä mulle olisi ton lainan kanssa käynyt. Kiitos tuhannesta Jukka, jos luet tätä!

Että vaikka noi lainat voikin tuntua houkuttelevilta lyhyellä tähtäimellä, ja noi pikavippejä tarjoavat firmat kyllä jaksaa hehkuttaa nyttenkin (https://www.lmvma.com/), kuinka voi saada rahaa jouluksi ja maksaa sitten myöhemmin, niin noiden lainojen kanssa voi käydä köpelösti. Uskokaa mua, tiedän kokemuksesta.

Olkaa siis pliis tarkkoja noiden kanssa, ja älkää ottako niitä turhaan. Ne voi oikeasti pilata elämän hetkellisesti, jos ei tiedä mitä tekee. Ja aika moni niitä ottava on usein niin heikossa tilanteessa, että sitä ei aina suunnitella niin hyvin kuin voisi olla tarve.